Båstinger på Landsmesterskapet 2024

9-11.februar arrangerte Trondheimsalliansen Landsmesterskapet på skøyter 2024 på Leangen i Trondheim. Alliansen er et samarbeid mellom klubbene Falken, Leinstrand og Trondheim Skøyteklubb, og når de tok turen til Båstad i 2023 så stilte så klart våre løpere til start på Leangen i år.
Landsmesterskapet er et norgesmesterskap for løpere i alderen 12-16 år samt Para-klasser, der det kåres en Landsmester på alle distanser som avholdes i hver aldersklasse. Løperne kan stille til start i inntil 2 distanser pr. stevnedag og i tillegg stille til start på fellesstart og lagtempo. I alle klasser premieres de tre beste løperne, i tillegg skal halvparten av deltakerne i 12-årsklassen og 1/3 av deltakerne i øvrige klasser premieres og dermed varierer det fra klasse til klasse hvor mange som får premier.

Båstad IL Skøyter deltok med 7 løpere i årets LM, 5 jenter og 2 gutter, ledet av trener Hege Andersen. Til sammenlikning var største klubb Fana IL med 15 løpere og Leinstrand Il med 12.
Det er ingen kvalifiseringskrav til LM og dermed kunne alle løpere i aktuell alder stille til start i pent men litt kaldt vær på utendørsanlegget i trønderhovedstaden. Våre løpere:

Fredag 9.februar

Første distanse var 100m for alle klasser fredag klokken 15:00 hvor alle våre løpere stilte til start. Med avreise 06:00 fra IØ og en lang reise i kroppen ble ikke forberedelsene til åpningsdistansen helt ideelle, men vi fikk allikevel noen gode resultater ut av det.
Maiken ble Landsmester i sin klasse med tiden 15,14, mens Amalie ble nummer 3 i sin klasse med tiden 12,26 – bare 0,13 sekund bak vinneren Anine Bjørklund fra Geithus IL. Amalie har vært skadet hele sesongen og ikke fått trent skikkelig, og ryggen plaget henne også denne dagen – allikevel ble det altså pallen.
Malin ble nummer 5 i J12-klassen og fikk dermed delta på premieseremonien med tiden 14,11 – 1,55 sekund bak vinneren Nelly Grinden Løvås fra Nord-Odal IL.

Senere samme dag gikk 500m for G15 der 16 løpere stilte til start. Adrian ble nummer 7 på distansen med tiden 43,40 – 3,72 sekunder bak vinneren Sigmund Løvlien Krokhaug fra Tynset IL.

Siste øvelse fredag var fellesstart i alle klasser. Her stilte kun Maiken Nerstad Gundersen av våre løpere, og hun vant og ble Landsmester også her.

Lørdag 10.februar

Etter en god natts søvn og bedre forberedelser stilte løperne til start lørdag morgen. Denne dagen åpnet med 500m for klassene para og 12-14 år.

Maiken ble Landsmester i klassen Para-kvinner, mens våre øvrige løpere ikke nådde helt opp på distansen. Mathea var nok mest fornøyd av de andre da hun satte ny personlig rekord på distansen med nesten 1 sekund med tiden 1.03,54.

(Alle premieutdelingsbilder: Karlsen Foto via arrangøren)

Andre distanse denne dagen var 1500m. For 12-åringene er distansen ny av året og noe uvant, og det ble også litt dramatikk i jenteklassen da favoritten Nelly Grinden Løvås fra Nord-Odal ble disket for ulovlig passering av en annen løper i kvartetten. 5 løpere skulle premieres i klassen og dermed åpnet det seg en mulighet for at våre jenter kunne få delta i medaljeseremonien. Malin klarte det igjen og tok 5.plassen 0,75 sekunder foran Mathea som satte ny personlig rekord med 10 sekunder. Landsmester ble Ella Wotherspoon fra Oslo SK med tiden 2.42,34 – hele 40 sekunder foran våre jenter og henholdsvis 6 og 16 sekunder foran nummer 2 og 3.

Maiken ble Landsmester også på denne distansen, og det er ingen hemmelighet at hun er ganske overlegen sine 2 konkurrenter i klassen. Men man må holde seg på beina og gå til mål for å vinne, og Maiken gjør det hver eneste gang hun stiller til start og har dermed premieskapet fullt av førstepremier.

De øvrige løperne kom seg også til mål på distansen – dessverre uten å nå helt opp. Leona sliter med vonde knær som gjør at hun ikke får den farten hun ønsker, mens Oliver og Adrian deltar i aldersklasser med tidvis høyt nivå og mange deltakere som gjør det hardt å nå toppen.

Søndag 11.februar

Den siste dagen av stevnet gikk i fortsatt strålende sol, og denne dagen var ikke temperaturen så bitende kald heller som de to foregående. Dagen startet med 1000m i alle klasser og her sto en Båsting for dagens overraskelse:
Etter 100m fredag var det usikkert om Amalie kunne starte 1000m på søndagen grunnet ryggplagene, men med gode forberedelser stilte hun til start side om side med Emmeline Berentsen fra Aktiv Skøyteklubb. De to jentene fulgte hverandre innledningsvis før Amalie gradvis bygde et overtak og gikk i mål 1 sekund foran ASK-løperen. Det holdt til seier for Amalie og andreplass til Berentsen og dermed fikk vi med oss enda en Landsmester hjem før stevnet var over!

Maiken ble Landsmester også på 1000m mens Adrian var uheldig og falt på distansen. Mathea satte sin tredje personlige rekord for helga og fikk også med seg Malin på perse-lista. Oliver ble nummer 11, Leona nummer 15.

Stevnet ble avsluttet med 3000m søndag ettermiddag der Maiken selvsagt tok med seg enda en Landsmestertittel når hun nådde sitt personlige mål om å gå under 6.40,00 med tiden 6.34,82, og Adrian ble nummer 10 i G16. De andre løperne våre gikk ikke denne distansen.

Oppsummert

Med en 6x Landsmester i Maiken og Amalie på topp på 1000m har vi fått vist at Båstad IL Skøyter er å regne med. Neste sesong går igjen Landsmesterskapet utendørs – da skal vi til Arendal – og med unntak av Amalie får alle årets løpere mulighet til å prøve igjen.

For flere av disse løperne er dette årets høydepunkt og det største stevnet de er med på i løpet av en sesong. Med tre konkurransedager, reising og hotellopphold er dette en forsmak på hva de beste løperne i landet gjør hele sesongen, og en inspirasjon for mange til å satse videre i sporten. En stor takk må rettes til arrangøren for et godt arrangement, og til trenere og foreldre som legger til rette for at løperne våre får skikkelig oppfølging og ikke minst en heiagjeng på tribunen når de går!

Nå går denne sesongen mot slutten. Maiken og Adrian skal gå NC7 på Gol og NC8 i Stavanger før sesongen er slutt, mens Marius Sæther Nilsen og Amalie også skal delta i NM junior sprint i Bergen 2-3.mars.
For de andre og litt yngre løperne gjenstår Sandefjordløpet i Vikingskipet og Siste Indre på Frogner Stadion i tillegg til et par serieløp i Båstad der nye perser kan slås før sesongen definitivt avsluttes.