Årets største stevne gjennomført

Lørdag 20. og søndag 21.januar arrangerte Båstad IL Skøyter for første gang en runde i Norgescup. I tillegg arrangerte vi for første gang Båstadløpet og har med det arrangert 3 nasjonale stevner det siste året.

Der Landsmesterskapt i 2023 var en arrangementsmessig blink med tildels gode forhold og ikke minst godt oppmøte, kan ikke NorgesCup og Båstadløpet 2024 skilte med like mange plusser i margen. For det første var været en real utfordring med bitende kulde lørdag og 0-føre og snø søndag – hvilket var en utfordring for arrangementet så vel som funksjonærer og deltakere som skulle komme seg til og fra arenaen denne helga. Med bare 26 påmeldte løpere til NC5 og 35 påmeldte løpere til Båstadløpet endte vi også opp med et stevne på ca 1/3 størrelse av fjorårets LM – men for de som deltok gjorde vi selvsagt det vi kunne for å få til et solid arrangement.

Lørdag

Lørdagens arrangement ble utsatt med et par timer i et forsøk på å treffe perioden i døgnet med varmest vær. Det gjorde at vi traff sola og fikk opp temperaturen til ca -10 grader på det varmeste, mens det krøyp ned mot -15 under taket i Båstad så snart sola gikk bak skydekket. Mot de meldte 20 kuldegradene og rapporterte temperaturer i distriktet var allikevel ikke dette så ille og vi kunne sende første par ut klokken 13:00.

Lørdagen besto av 100m for kvinner og menn, 500m for kvinner og menn, 1000m for kvinner og menn samt 3000m for menn. Lørdagens beste prestasjon sto Simon Aannø fra Bjugn/Ørland Skøyteklubb for. Han gikk raskest på både 100, 500m og 1000m og vant med det alle distansene han stilte til start i denne dagen. Vår egen Johan Jørgen Sæves gikk 500m og ble nummer 2 – 1,32 sekund bak parkamerat Aannø.

Kulda gjorde sitt til at løperne nok ikke fikk ut sitt makspotensiale og banerekordene sto seg på alle distanser for begge kjønn. På kvinnesiden var det kun 5 deltaker denne dagen, og en av disse var vår egen Maiken Nerstad Gundersen. Hun stilte til start på alle distanser, men måtte seg seg slått av sterkere motstand på samtlige. Blant annet på 100m, der Emmeline Berentsen fra Aktiv Skøyteklubb og Ada Darup fra Tønsbergs Turnforening delte seieren med nøyaktig lik tid – 12,77.

Resultatene fra hele stevnet kan man finne her om man ønsker alle detaljer

Lopere-pa-opplopet1
Lopere-pa-opplopet-2
Provepar-klar-til-start
Vanningspause
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Søndag

Søndagen startet med regn i lufta. Det legger seg på isen og gir tunge forhold etter en stund – noe som gikk hardest utover deltakerne på Båstadløpet. Vi slapp unna de kraftigste vindkastene denne dagen og fikk gjennomført uten større forsinkelser.

Dagen startet med NorgesCup og 500m for kvinner og menn. Igjen var Simon Aannø raskest av gutta med Jørgen Sæves som en god nummer to – denne gangen var differansen 0,8 sekunder og vinnertiden et par tideler bedre enn på lørdag med 38,17. Til orientering er Sæves’ banerekord på distansen fra 2019 på 37,36. Det stilte 16 løpere til start i herreklassen på denne distansen og dermed var det distansen med flest løpere til start.
På kvinnesiden vant Kari Celine Reiss-Jacobsen fra SSK Toten på tiden 46,30 – 1,66 sekunder foran Eline Tveter fra Oslo Skøyteklubb.

Adrian-500m-sondag
Eirik-Knudsen-Gaseidnes
NC-lperepbenk
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Båstadløpet

Etter NC 500m var det endelig de yngre utøvernes tur i Båstadløpet. Distansene 100m, 500m og 400m ble gått først, og det var deltakere fra 6 klubber representert. Det var stor overvekt av Båstad IL Skøyters egne løpere naturligvis, og blant dem fant vi 5 debutanter når det kommer til nasjonale stevner. De yngste løperne trakk også bra med tilskuere inn i hallen og vi kan melde om en publikums-peak idet rekruttene gikk sin 400m. Klassen hadde 11 deltakere og gikk distansene 100m og 400m.

I klassen J10 hadde vi 4 deltakere, og dette er en gjeng med jenter vi håper å høre mye fra i sesongene som kommer. Geithus IL løperne Arya Bottegård og Sandra Michalec holder et godt nivå og har sammen med vår egen Amelija Barzdaite de raskeste tidene i stort sett alle skøytestevner de stiller opp i. Disse tre deltar også i omtrent alle stevner på østlandet og har med det hatt god utvikling de siste sesongene. I Båstad hadde de følge av SSK Toten-løperen Dorthe Willerud Fosså og var dermed 3.største klasse i stevnet der de stilte til start på 400m og 500m.

Tuva og Lars start
Skyteknytingrekrutt
AmelijaogSandraMichalec
Rekruttjenter
Rekruttgutter
Oliverpall
J13-par
Rekrutterpbenken
G13pall
MatheaogMalinpall
Leonapall
Andreasrekruttstart
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

I klassen G10 var Iver Westgaard fra Båstad eneste deltaker. Han fikk dermed gå 400m sammen med rekruttene, mens 500m ble en ensom økt på helgas tråeste is.

De eldste deltakerne i Båstadløpet gikk også 1000m litt senere på dagen, og fra klassen 12 år og oppover var det sammenlagtresultatet etter to distanser som la grunnlaget for seierspallen. Med så få løpere var det slett ikke alle klasser som hadde full pall, men i G13 klassen stilte 5 deltakere til start, og klassen ble vunnet av Arthur Helgevold Bjørnerud fra SSK Toten. Han var raskest på begge distanser og la med det Bastian Bottegård fra Geithus IL og Axel Haartsen Njøs fra Aktiv SK bak seg på pallen. Båstadløperne Albert Westgaard og Sondre Ruud-Novak ble nummer 4 og 5.

Det ble Båstinger på pallen i andre klasser: Guro Johanne Wethelund satte personlig rekord på 1000m og ble nummer to i J11, og Malin Myhrer vant klassen J12 foran klubbvenninne Mathea Krokeide.

Videre kom Johannes Kjeve på topp i klassen G12, Helle Leona Grønnevik på topp i J14 og Oliver Østbye i G14. Med flest deltakere og i flere klasser de eneste deltakerne kommer Båstad IL Skøyter statistisk sett veldig godt ut av dette stevnet hva pallplasseringer angår, men stiller man ikke til start så vinner man heller ikke.

Resultatene fra Båstadløpet finnes på samme sted som NC5-resultatene

Siste distanser NC

Norgescupen inneholdt også 1000m kvinner, 1500m menn og 5000m menn på søndag, og under 1000m og 1500m hadde vi de beste isforholdene i løpet av helga. Simon Aannø vant også 1500m på tiden 1.57,47 – 1,7 sekunder bak banerekorden. Han gjorde med det rent bord der han stilte til start denne helga og må sies å være stevnets klare ener.
Da 5000m skulle gås hadde snøværet gjort sitt inntog, og banemannskapene måtte i kontinuerlig drift for å få gjennomført distansen. Det klarte de veldig bra, og med bare to par til start var det hele gjort på et kvarters tid. Distansen ble vunnet av Tynset IFs Ole Bjørnsmoen Næss på tiden 7.14,22, foran Thomas Andreassen fra Nord-Odal IL. Banerekorden til sprinteren Håvard Lorentzen fra 2010 på 7.04,17 sto med andre ord ikke på spill i denne omgang.

Takk til frivilligheten

Det finnes ingen idrettsarrangementer i landet som klarer seg uten frivillige, og rundt oss i skøytegruppa har vi en fantastisk gjeng som stiller opp. Om et stevne har 20 eller 100 deltakere må vi ha like mange i aksjon på anlegget, og alle har en rolle: tidtakere og banemannskap er kanskje de som synes mest, men rundt banen har vi linjedommere, måldommere, «benken» som sørger for å få riktige løpere til start til riktig tid, kioskbemanning og noen som sørger for at alle de andre funksjonærene får noe å spise og drikke i løpet av stevnet. Legger man sammen timene disse bruker under stevnet og alle timene som blir brukt i tiden før stevnet på forberedelser snakker vi antagelig om flere heltidsstillinger. Tilbakemeldingene fra funksjonærene er at det er virkelig gøy og hyggelig å hjelpe til under disse stevnene, og vi kan bare takke for innsatsen for denne gang og håpe at dere stiller opp igjen til neste år:

SESONGEN 2025 SKAL BÅSTAD IL SKØYTER ARRANGERE NM SPRINT JUNIOR

Alle bilder: Marit Ness Kjeve for Båstad IL Skøyter

Vanningspause
Finn-og-Karl-Fredrik
Funksjonaer-mineons
Skyteknytingrekrutt
Speakerbua
Solveig-og-Inger
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow